Zadělávaný květák s knedlíčky

17:42:00 Tereza 0 Comments

Zadělávaný květák jsem jako dítě zbožňovala. Prvně jsem ho ochutnala u tety, která pak dobře věděla, jak ho máme se ségrou rády, tak nám ho občas přinesla na chuť. Naše babička nás krmila touhle dobrotou každé léto na chalupě a my se předháněli v tom, kdo bude mít větší boule za ušima. Po letech jsem si na tenhle recept vzpomněla a upravila ho tak, aby ho mohl i náš syn, protože o to prostě nemůže přijít.


1/2 květáku
10 g másla
1/2 lžíce hladké mouky
60 g rýže
3/4 hrnku strouhanky
1 vejce
1/2 lžíce řepkového oleje
listová petržel
muškátový oříšek

1. Květák nakrájený na drobné kousky vaříme do změknutí. Přidáme špetku muškátového oříšku, máslo a zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili ze studené vody smíchané s hladkou moukou (u větších dětí jíšku připravíme klasicky na másle - rozpustíme máslo, přidáme mouku, kterou na něm orestujeme, jídlo bude mít plnější chuť). Krátce povaříme a přidáme rýži.
2. Nyní si připravíme strouhankové knedlíčky smícháním strouhanky, vejce, oleje, špetky muškátového oříšku, trošky listové petržele a případně vody. Těsto musí být husté, nesmí být sypké. Připravujeme z něho malé kuličky (o průměru asi tak 1 cm), které vhodíme ke květáku a necháme pořádně provařit.
3. Recept vychází na několik porcí. Já je rovnou rozděluji do igelitových sáčků a dávám zamrazit.

0 komentářů: