Zapečené brambory s baby karotkou a hráškem

22:27:00 Tereza 5 Comments

Inspirace na dnešní oběd vzešla od jedné maminy ze cvičení pro mrňata. Ta po lekci svému dítku předložila skvěle vypadající zapečené brambory a mě v tu chvíli zarazilo, že mě samotnou něco takového nenapadlo udělat už dřív. Nic toho typu jsem zatím synovi neuvařila, byla to tedy vítaná změna pro oba. Až budete vymýšlet bezmasý pokrm, zkuste si vzpomenout na tenhle recept, u nás se rychle zařadil mezi oblíbená jídla.




1 brambor
1/4 menší cibule
1 čajová lžička řepkového oleje
30 g mrkve (použila jsem baby karotku)
30 g hrášku
1 vejce
50 ml mléka
kmín

1. Troubu zahřejeme na 180 °C.
2. Oloupaný brambor nakrájíme na tenčí plátky a dáme ho vařit spolu s kmínem (a to jenom krátce, nechceme ho uvařit do úplného změknutí). Tenhle krok můžete případně i vynechat, moje zkušenost je ale taková, že se pak brambory zapékají neskutečně dlouho.
3. Zapékací misku (ideálně na 1 porci) vymažeme olejem, poklademe rovnoměrně plátky brambor, posypeme na proužky nakrájenou cibulkou, hráškem a mrkví (tu jsem nakrájela na malá kolečka), dáme další vrstvu brambor, všechno zlehka posypeme kmínem a zalijeme vejcem, které máme rozšlehané v mléce. 3. Pečeme 1,5 hodiny.
4. Tohle množství vystačí na 1 porci. Jestli doma nemáte zapékací formu na 1 porci (u nás je spíš náhodou), pak doporučuju navýšit dávku na 4 porce a zapékat v klasickém pekáčku nebo v čemkoliv, co doma používáte.

5 komentářů:

  1. Tak už vím, co budu dělat v sobotu k večeři :-) Děkuji za úžasnou insipraci!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Nečekala jsem využití i mezi dospělými, o to víc mě reakce těší! Faktem je, že se nám ta jeho jídla líbí taky, často je stačí mírně dochutit a máme je všichni. Tak ať vám sobotní večeře chutná :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Poslušně hlásím, že moc chutnalo. Dala jsem tam ještě kuřecí maso, které jsem měla uvařené ve vývaru (takový malý zbyteček) a růžičkovou kapustu (mrkev jsem použila na mrkvovou polévku se zázvorem, takže ta nebyla). :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásná zpráva! Díky za ni. Mám radost, že chutnalo ;-)

      Vymazat