Celozrnná mrkvová bábovka s vlašskými ořechy

20:20:00 Tereza 2 Comments

Byla jsem na oslavě narozenin, na které se podával mrkvový dort. Tak dobrý dort z mrkve jsem zatím nejedla. Uvelebil se mi teda v paměti, nedál spát a donutil mě prolustrovat pořádně internet, nechat se inspirovat řadou receptů na mrkvové dobroty a vytvořit recept, který bude splňovat moje představy o tom, co může jíst i náš malý syn. Upekla jsem nakonec bábovku, musela jsem, protože mě baví poslouchat, jak syn říká "báboba". Těsto by šlo použít třeba i na zmiňovaný dort nebo na mrkvový chlebíček. Vyzkoušejte můj recept, budu ráda, když vám taky zachutná. Těsto je hodně vláčné (díky mrkvi, jablku a tvarohu skoro až vlhké), voní po perníku a chuť je příjemně zvýrazněná citronovou kůrou.

250 g mrkve
100 g jablek
citronová kůra (z 1/2 citronu)
100 g hrozinek
1 čajová lžička skořice
100 g mletých vlašských ořechů (v případě alergie na ořechy u vás v rodině se jim raději u dítěte vyhněte až do jeho 3 let)
3 vejce
250 g polotučného měkkého tvarohu
80 ml oleje
250 g celozrnné pšeničné mouky
1 prášek do pečiva
200 g agávového sirupu (k sehnání i v běžných řetězcích)
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.  
2. Oloupanou mrkev nastrouháme najemno, jablko nahrubo, smícháme s citronovou kůrou, hrozinkami, skořicí a ořechy.
3. Ve druhé větší míse prošleháme vejce s tvarohem a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a promícháme ručním šlehačem. Nakonec zašleháme agávový sirup (můžete použít i rýžový nebo pšeničný).
4. Do hladkého těsta zamícháme mrkvovo-jablečnou směs.
5. Těsto nalijeme do formy na bábovku a dáme na 2 hodiny péct.
6. Po upečení bábovku ještě teplou vyklopíme. Můžete ji pocukrovat moučkovým nebo skořicovým cukrem, to nechám na vašem uvážení a na stáří dítěte. Já ji pocukrovala čistě z toho důvodu, aby se vám líbila na fotce.

2 komentáře: