Pohankové rizoto

14:58:00 Tereza 0 Comments

Italové by mi dali! Rizoto, kde není arborio rýže a které je sypké. Já vím, já vím, ale je určené batoleti, tak snad by mi to i oni prominuli. K tomu, aby se pohanka zařadila na náš jídelníček, jsem musela nejdřív dospět do určitého věku, pořídit si dítě a projít řádnou osvětou. Zpětně vůbec nechápu, že jsem se bez ní mohla v kuchyni obejít, protože je prostě úžasná. Posiluje imunitu (doporučuje se v období chřipek), je plná vlákniny, obsahuje celou řadu vitamínů (za všechny budu jmenovat hlavně rutin, který dokáže udržovat pevné cévy) a navíc je tak snadná na přípravu, že v tom překoná i rýži. Jako bonus dodávám, že je bez lepku. Jinými slovy prostě bezvadná plodina pro děti i pro dospělé. Malému synovi jsem ji připravila se zeleninou, my si ji oblíbili hlavně s houbami.




150 g pohanky
1 polévková lžíce řepkového oleje
1 menší cibule
3 mrkve
180 g hrášku
drcený kmín

1. Pohanku uvaříme podle návodu na obalu (já jsem vařila 1 díl pohanky v 1,5 dílu vody 15 minut a nechala ji dojít pod pokličkou).
2. Cibulku nasekáme nadrobno a restujeme, dokud nezesklovatí.
3. Mrkev nakrájíme na kolečka a spolu s hráškem vaříme 10 minut.
4. Zeleninu slijeme a krátce osmahneme na cibulce. Přidáme drcený kmín, necháme ho provonět a nakonec přisypeme uvařenou pohanku.
5. Jídlo pořádně promícháme a můžeme podávat.
6. Ingredience vyjdou na 3 porce, které můžete i zamrazit.

0 komentářů: