Když dítě nepije

21:34:00 Tereza 0 Comments

Dnešní příspěvek bude trošku z jiného soudku. Tentokrát se bude jednat o pár tipů, jak na dítě, které zrovna moc nepije. U nás je to totiž se synovým pitným režimem věčný boj! S jeho "nepitím" mám už bohužel bohaté zkušenosti. Dělám všechno možné, abych do něj alespoň nějakou tekutinu dostala a přitom mu nápoje nedoslazovala cukrem nebo jinak nešetrně neobcházela fakt, že pít nechce. Občas něco zabere, tak jsem úspěšné pokusy sepsala. Třeba něco z toho odežene strašáka v podobě dehydratace i u vás.


Domácí jablečná šťáva
Ta zatím nezklamala. 200 g jablek povařím 5 minut v 0,5 litru vody. Jablko potom využívám na některý z dezertů (viz ostatní recepty) a šťávu sliju. Vznikne tak asi 0,4 litru tekutiny. Tu ještě ředím v poměru 1 : 1 (šťáva : voda). Stejným způsobem můžete uvařit i šťávy z jiného ovoce (např. hrušky).

Zmražený džus
Paní doktorka mi doporučila dávat mu ředěný džus. Kupujeme kvalitní džusy lisované zastudena, čemuž odpovídá i cena. Většinou se ale mají spotřebovat do 2 dnů od otevření, během kterých je nestíhá vypít, proto je hned po otevření naliju do sáčku na led a zamrazím. Pak už jenom stačí vzít pár kostek a nechat je rozpustit v ohřáté vodě (1 kostka na 100 ml).

Teplota nápojů
Někdy stačilo nápoj ohřát, a pak už šlo pití samo.

Brčka
Zkuste dát dítěti do pití klasické brčko. Žádná láhev, ale váš hrnek nebo sklenice a do toho brčko. Syna fascinuje - asi stejně jako všechny děti - cokoliv, co je "naše".

Ředěné mléko
Všechna umělá mléka u nás frčí. To je nápoj, se kterým nikdy neměl sebemenší problém. Denní dávku mu ale ředím. Dostane tak do sebe daleko víc vody, než kdybych ho připravila podle návodu. Když mi některý den extra nepije, tak mu dám ředěné mléko třeba i několikrát v průběhu dne a nemám výčitku z toho, že bych to přehnala s jeho energetickým příjmem.

Nedětský čaj
Kamarádka mi poradila moc šikovnou věc - vařit běžné ovocné čaje. Vyzkoušela jsem to a slavila větší úspěch než s dětským čajem. Můžete vyzkoušet i roiboos. Dětem do 1 roku bych ale "naše" čaje nevařila.

0 komentářů: