Palačinky plněné jogurtem, tvarohem nebo přesnídávkou

15:40:00 Tereza 6 Comments

Dneska byly k obědu palačinky. Mňam! Použila jsem recept manželovy maminky. Nás ještě nezklamal, teď jsem zvědavá, co na ně budete říkat vy. Když budete chtít zapojit do palačinkových hodů i své děti a nebudete jim je chtít mazat hned marmeládou, tak se můžete inspirovat třemi variantami, které jsem nachystala já a které pro něj budou o něco vhodnější.


1 vejce
0,25 l mléka
10 dkg hladké mouky

1. Vejce zlehka prošleháme mixérem (jenom do té míry, aby se nám spojil žloutek a bílek = nechceme vejce našlehat do pěny) a smícháme s mlékem. Část směsi postupně lijeme do mouky a mícháme. Jakmile máme těsto takové konzistence jako při přípravě těsta na bábovku, pořádně ho prošleháme (odstraníme hrudky). Pak už jenom přidáme zbytek vejce s mlékem a všechno smícháme.
2. Celé dno pánvičky potřeme olejem (používám mašlovačku) a po jejím rozpálení smažíme palačinky. Mezi každou dávkou pánvičku znovu potíráme olejem.
3. Uvedené množství odpovídá 4 - 5 palačinkám.

Palačinky s banánovým jogurtem
1 banán
150 g bílého jogurtu (se 3 % tuku)

1/2 banánu rozmačkáme a smícháme s jogurtem. Na 1 palačinku odebereme 2 lžíce připravené náplně, kterou na ni namažame, zavineme ji a případně dozdobíme banánem nakrájeným na kolečka.

Palačinky se švestkovým tvarohem
250 g polotučného tvarohu ve vaničce
25 ml mléka
kompotované švestky

Tvaroh smícháme s mlékem. Na 1 palačinku potřebujeme zase tak 2 lžíce krému, do kterého přidáme 1/2 kompotované švestky nakrájené na kousky. Švestkovým tvarohem palačinku potřeme, zavineme ji a pro potěchu oka můžeme přizdobit švestkou.

Palačinky s jablečnou přesnídávkou
1 přesnídávka
1 jablko

2 lžícemi přesnídávky potřeme palačinku, zavineme ji a poklademe nakrájeným jablkem.

6 komentářů:

  1. Děláš je stejně, ale já místo klasické hladké mouky dávám buď celozrnou pšeničnou anebo špaldovou mouku. Palačinka je o něco tmavší (ne o moc), ale také chutná fantasticky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní jako báječná obměna! Určitě vyzkouším :-) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas to i míchám s trochou otrub - jsou trochu sladké a tak bez přidání cukru to palačinku osladí!

      Vymazat
    2. To je super nápad! Zkusím je použít i v jiných receptech, zatím mě to vůbec nenapadlo.

      Vymazat
  3. Také jsem teď vyzkoušela nahradit vejce rozmačkaným banánem a trochou mléka - pokud by někdo vejce nemohl anebo chtěl zkusit něco nového. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle tip ráda někde uvedu. Sice jsou pro batolata bezvadný (v rozumný míře), bohužel je ale dost dětí s alergií na vejce, tak se to může některý mamině hodit. Díky za komentáře! Jen tak dál :-)

      Vymazat