Rajčatová polévka

10:36:00 Tereza 0 Comments

Ani mě neminuly různé trendy. Prošla jsem si obdobím, kdy jsem postupně preferovala jednotlivé kuchyně zrovna podle toho, co bylo "in" - italskou, španělskou, portugalskou, řeckou, thajskou, indickou, korejskou, německou, ... . Pak došlo ale k prozření a uvědomila jsem si, že jestli nějakou kuchyni skutečně preferuju, tak jednoduše dobrou. K tomu mi dopomohla i cesta do Anglie, kde jsem se nemohla místních jídel nabažit. Ano. V Anglii. Anglická kuchyně mezi ty vyhlášené zrovna dvakrát nepatří, já měla ale štěstí na výborné kuchaře a podniky. Ještě z éry středomořské kuchyně mi zůstal recept na rajčatovou polévku. Jak já ji mám ráda! Nemůže proto pochopitelně chybět ani na jídelníčku mého potomstva.


1 cibule
2 stroužky česneku
7 rajčat
1 plechovka rajčat (krájená, loupaná)
máslo
pepř
rozmarýn
tymián
bazalka
estragon
saturejka
kuskus

1. Cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na másle spolu s prolisovaným česnekem. Všechno necháme jenom zesklovatět, nechceme cibulku usmaženou do bezvědomí.
2. Rajčata zalijeme vařicí vodou a po 30 vteřinách je z lázně postupně vytahujeme a rovnou loupeme.
3. Nakrájená rajčata dusíme na cibulce, přidáme maličko pepře (přece jenom je recept pro batolata, můžeme ho i vynechat úplně) a všechny možné provensálské bylinky (pokud máme některé čerstvé, bude to polívka jedna radost).
4. Základ zalijeme vařicí vodou, přidáme plechovku rajčat a povaříme.
5. Do hotové polévky přisypeme kuskus podle chuti.

0 komentářů: