Vločková bábovka s vlašskými ořechy

14:58:00 Tereza 2 Comments

Chtěla jsem už delší dobu zkusit vymyslet nějaký zajímavý recept na bábovku, zasedla jsem teda ke kafi a chvíli ho dávala dohromady. Sama jsem byla zvědavá, co z díla vznikne. Tahle bábovka má ale nakonec hned několik pozitiv - je vláčná, překvapivě nadýchaná, voní po ořeších, je výživná a přitom zdravá, je bez mouky, bez přidaného cukru, naopak je z ovesných vloček a spousty dobrot. Když jsem ji fotila pro tenhle blog, tak kolem mě chodil manžel se slovy, že už na ni má chuť dvě hodiny a syn mě neustále tahal za kalhoty, ukazoval na ni a skandoval "ham". V tu chvíli jsem si říkala, že ještě nevědí, co je, chudáky, čeká. Když jsme ji konečně zakrojili, tak jsme ji ale málem zblajzli na posezení, takže tolik k její chuti. Kdyby si ji chtěl dát i nějaký jiný odvážný dospělý, pak ji doporučuju polít javorovým sirupem.


150 g ovesných vloček
70 g vlašských ořechů (jestli se u někoho z rodiny vyskytuje alergie na ořechy, pak se nedoporučuje dávat je dítěti až do 3 let)
250 g jablek (odpovídá 4 menším jablkům)
100 g hrozinek
1/2 čajové lžičky skořice
125 g másla
250 g polotučného měkkého tvarohu (ve vaničce)
3 vejce
1/2 čajové lžičky jedlé sody
máslo a hrubá mouka na vysypání

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
2. Ovesné vločky rozemeleme v mixéru a nasypeme je do mísy. Vlašské ořechy rozemeleme stejně tak a přidáme je k vločkám. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo k sypké směsi. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme sníh. Do těsta přidáme žloutky a ostatní ingredience a ručním mixérem vypracujeme těsto, do kterého nakonec zlehka vmícháme sníh.
3. Těsto nalijeme do formy a dáme péct na 1,5 hodiny.


2 komentáře:

  1. Terko, vypadá to úžasně. Určitě ji zkusím! Tento víkend jsem dělala klasickou z celozrnné mouky, ale tato zní báječně :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc! Vyzkoušej ji a dej vědět, jak chutnala. U nás přišla k chuti všem, budu teda držet palce :-) Recept je ale primárně pro mrňata, bábovka je teda slazená jenom hrozinkama, vy si ji pořádně pocukrujte nebo polijte nějakým sirupem - javorovým, agávovým, rýžovým, ... (případně medem). I bez doslazení nám chutnala, můžem být ale výjimky ;-)

    OdpovědětVymazat