Batolecí maková bábovka se švestkami
Jsem celá tatínek. Mák můžu ve všech podobách. V koláčích, buchtách, s nudlemi, na ovocných knedlích, prostě vždy a všude. Kdyby byla maková čokoláda, budu hlavní odběratel. Proto netrvalo dlouho a zařadila jsem tuhle pochutinu do jídelníčku i našemu synovi. Hned na úvod ale musím upozornit, že mu táhne na 2 roky. Dřív bych si netroufla. Mák je přece jenom alergen, tak pokud máte menší děti, počkejte s ním ještě chvíli. Kdybyste ale chtěli do dítka napumpovat hromadu vápníku, železa a hořčíku, upečte tuhle novinku. Je i celkem dost sladká, postarala se o to kombinace rýžového sirupu a sušených švestek, takže kdyby chtěl bábovku okusit i nějaký statečný dospělý, nemusí ji vůbec doslazovat. Dobrou chuť a pevným kostem zdar!300 g celozrnné pšeničné mouky (jemně mleté)
100 g nemletého máku
1 prášek do pečiva
100 g sušených švestek
3 vejce
150 ml oleje
200 g rýžového sirupu
150 g bílého jogurtu
260 g švestek
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
2. Mouku, prášek do pečiva a mák navážíme do mísy. Přihodíme pokrájené sušené švestky a postupně všleháme vejce, olej, sirup a jogurt. Do hotového těsta zlehka vmícháme na menší kousky nakrájené švestky.
3. Těsto nalijeme do formy a dáme péct na cca 1,5 hodiny.
4. Ihned po upečení bábovku vyklopíme a ihned po vychladnutí jíme, neboť dlouho na stole nezůstane.
Krásné fotky, skvělé nápady, dobré pochutnání. Ty tvé nápady jsou vhodné nejen
OdpovědětVymazatpro děti. Je vidět, že tě vaření těší. Jen tak dál, Teri.
Míla
Krásná motivace! Díky za ni :-)
Vymazat