Batolecí maková bábovka se švestkami

14:36:00 Tereza 2 Comments

Jsem celá tatínek. Mák můžu ve všech podobách. V koláčích, buchtách, s nudlemi, na ovocných knedlích, prostě vždy a všude. Kdyby byla maková čokoláda, budu hlavní odběratel. Proto netrvalo dlouho a zařadila jsem tuhle pochutinu do jídelníčku i našemu synovi. Hned na úvod ale musím upozornit, že mu táhne na 2 roky. Dřív bych si netroufla. Mák je přece jenom alergen, tak pokud máte menší děti, počkejte s ním ještě chvíli. Kdybyste ale chtěli do dítka napumpovat hromadu vápníku, železa a hořčíku, upečte tuhle novinku. Je i celkem dost sladká, postarala se o to kombinace rýžového sirupu a sušených švestek, takže kdyby chtěl bábovku okusit i nějaký statečný dospělý, nemusí ji vůbec doslazovat. Dobrou chuť a pevným kostem zdar!

300 g celozrnné pšeničné mouky (jemně mleté)
100 g nemletého máku
1 prášek do pečiva
100 g sušených švestek
3 vejce
150 ml oleje
200 g rýžového sirupu
150 g bílého jogurtu
260 g švestek
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
2. Mouku, prášek do pečiva a mák navážíme do mísy. Přihodíme pokrájené sušené švestky a postupně všleháme vejce, olej, sirup a jogurt. Do hotového těsta zlehka vmícháme na menší kousky nakrájené švestky.
3. Těsto nalijeme do formy a dáme péct na cca 1,5 hodiny.
4. Ihned po upečení bábovku vyklopíme a ihned po vychladnutí jíme, neboť dlouho na stole nezůstane.

2 komentáře:

  1. Krásné fotky, skvělé nápady, dobré pochutnání. Ty tvé nápady jsou vhodné nejen
    pro děti. Je vidět, že tě vaření těší. Jen tak dál, Teri.
    Míla

    OdpovědětVymazat