Když dítě nejí

19:39:00 Tereza 0 Comments

Nevim, jak u vás, ale mně dává šíleně zabrat, když mi něco syn nesní. To mě spolehlivě rozhodí na zbytek dne. A to je ještě v kategorii jedlíků! I tak se ale pochopitelně čas od času stane, že má i on "své dny". Dostat pak do něj jídlo je boj. Tentokrát jsem proto sepsala, co mně samotné nejednou pomohlo. Třeba to ušetří nervy a čas i vám.


Kdepak sousedé z NDR udělali chybu
Dejte bokem plastovou lžičku, ať je sebelepší kvality, a zkuste kovovou variantu. Zní to zvláště, ale u nás někdy stačilo vzít "naši" lžičku a byl klid. Klasický kovový příbor bych malému dítěti nesvěřila, máme ho ale v dětském provedení a ten teda boduje.

Já sám
Nechte dítě, ať se krmí samo. Vezměte si dvě lžičky, jednu dejte dítku, druhou si nechte vy a nechť vám ukáže, co v něm je. Tenhle tip mám od kamarádky, zkušené maminky, a mně to pomohlo. (Hani, díky!).

(Protřepat), nemíchat
Jakmile je dítě větší a už mu nemusíte všechno mixovat jako kojenci, tak doporučuju začít s dospělým servírováním jídla = nandat přílohu, maso i zeleninu na talíř hezky zvlášť. Postřehla jsem, že zhruba po oslavení 1. narozenin začala synovi vadit ta jídla, která byla míchaná. Sice je snědl, ale ne tak ochotně. Hold to moc připomínalo neustálé kaše, asi... Změna je život.

Povídám, povídám pohádku
Během jídla na dítě mluvte. Já jsem hodně upovídaná, takže tenhle bod mi nedělá problém vůbec. Když syn nebyl třeba zrovna dvakrát ve formě a já do něj potřebovala dostat jogurt, tak jsem mu začala popisovat cestu mlíka od krávy až do jogurtu a moje vyprávění ho natolik zaujalo, že v něm celý jogurt obratem zahučel. Je fakt, že to zaujalo nejen syna.... Vyvarovala bych se ale odvádění pozornosti prostřednictvím hraček, mobilů, TV atd., to k jídlu úplně nepatří.

                                                                                                                                                                   

Tip pro maminky/tatínky kojenců
A na závěr přidávám poznámku k fotce u tohoto příspěvku, která by se mohla hodit rodičům kojenců. Takhle jsem u nás uchovávala 1. příkrmy a jestli někdy přijde další dítě, budu to tak dělat znovu. Navařila jsem samostatně všechny možné zeleniny, luštěniny a posléze i masa, postupně jsem všechno rozmixovala ponorným mixérem a jednotlivé potraviny podle fantazie a chuti namíchala do skleniček od jogurtů. Všechno jsem si popsala a šup s tím na mrazák (jojo, fyzikové by ze mě měli radost, za celou dobu mi ale praskla jenom jedna sklenička!). Nemohla jsem si tenhle způsob vynachválit. Příprava mi zabila tak půl dne, ale pak jsem měla klidně na 3 týdny klid.

0 komentářů: